Ce este platfusul?

Platfusul sau popular spus „picior plat”, este de fapt o situație anatomică în care arcada, adică acea scobitură a tălpii piciorului lipsește. Platfusul este asimilat cu o deformare a picioarelor, astfel încât curbura din zona labei piciorului nu există.

La copii de până la doi ani, platfusul este un proces normal, vârsta pâna la care nu avem motive de îngrijorare este de până la 4 ani. Desigur că există o serie de repere după care ne putem ghida și anume, felul în care copilul pășește.

Dacă pasul este îndreptat înspre interior, adică calcă pe parte internă a tălpii, atunci este necesar un consult de specialitate.

Care sunt principalele cauze ale platfusului?

Deseori credem că platfusul este cumva o afecțiune genetică și că există persoane care se nasc cu astfel de afecțiuni.  Sau un alt mit pe care dorim să-l desființăm din start este tipul de încălțăminte purtată. Acest lucru nu are nicio legătură cu platfusul, dar o încălțăminte neadecvată poate cauza neplăceri. Altele sunt cauzele care pot duce la apatiția platfusului și acestea sunt:

Factorii genetici. Dacă în familie au existat cazuri, există șanse de a transmite copilului această afecțiune.

Traumatisme suferite la nivelul piciorului, răni care pot provoca ulterior apariția platfusului.

Cauze de natură neurologică. Aici ne referim la distrofie sau paralizie cerebrală care poate duce la apariția platfusului.

Bolile reumatice. Pot cauza numeroase probleme din cauza inflamațiilor care  apar la nivelul picioarelor.

Boli provocate de un stil de viață sedentar -obezitate, creștere în greutate.

Ce simptome există atunci când ne confruntăm cu platfus?

Din păcate durerea este prezentă la nivelul tălpii piciorului, durere care se accentuează la efort și care poate fi însoțită și de umflarea gleznei. Poate apărea inclusiv durere la nivelul șoldului sau chiar în zona lombară.

Explicația e simplă!

Din cauza posturii incorecte se pune o presiune mare pe articulații și astfel acestea fiiind extrem de solicitate, durerea nu întârzâie să apară. Durerea este de fapt un mesager care ne semnalează o problemă și prin urmare este necesar să acționăm în acest sens.

Pacienții cu platfus pot experimenta durerea chiar și la nivelul degetelor și pot avea senzația neplacută de înțepeneală.

Câte feluri de platfus există?

In funcție de prăbușirea bolții plantare, se cunosc următoarele stadii ale piciorului plat:

gradul I – piciorul plat asimptomatic;

gradul II – piciorul plat plat reductibil;

gradul III – piciorul plat plat contractat;

gradul IV – piciorul plat rigid.

Piciorul plat poate fi diagnosticat ca urmare a unui proces:

fiziologic – se instalează atunci când toata greutatea corpului se lasă pe un singur picior. Sunt cazuri cunoscute, întâlnite la copii de până la 4 ani.

patologic – se caracterizează prin modificări de structură la nivelul elementelor anatomice ale piciorului. Aici putem considera că există de fapt o afecțiune.

Cum poate fi diagnosticat platfusul?

Medicul ortoped este în măsura să pună un astfel de diagnostic, însă platfusul se poate observa și atunci când pășești.

Platfusul sau piciorul plat se prezintă într-o ușoară flexie, talpa nu mai prezintă acea ridicătură, iar laba piciorului se deplasează spre lateral.

Modul de mișcare și poziția corpului, poate ajuta medicul ortoped în procesul de anamneză.

Verificarea pantofilor este un alt mod evaluare atunci când există suspiciuni de platfus.

Medicii susțin că primul aspect la care trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm încălțăminte pentru un picior cu platfus este bolta pantofului. Bolta plantară trebuie să fie susținută și un pic forțată să se creeze. Astfel trebuie să alegem acei pantofi care au acel arc (acea protuberanță aflată în interiorul pantofului) creat. Pantofii ce oferă suport pentru bolta plantară oferă o variantă foarte comodă și moale, ce poate fi foarte ușor purtată. Din păcate tocurile nu sunt indicate dacă avem platfus.

Uneori sunt necesare investigații radiologice mai complexe, care ajută medicul în procesul de diagnosticare a platfusului. Aceste investigații sunt:

Radiologia– în urma căreia se pot observa dacă există modificări ale strucurii osoase.

Ecografia– aceasta permite vizualizarea tendoanelor, a ligamentelor și a unor posibile răni mai vechi.

CT-oferă imagini mai aple și din diverse unghiuri astfel încât se pot identifica patologii mai complexe.

RMN– cel mai indicat mod de diagnosticare. Oferă imagini de o înaltă fidelitate astfel că diagnosticarea se poate face cu mare precizie.

Tratament pentru platfus

Nu există un tratament recomandat pentru platfus, mai ales dacă acesta nu provoacă durere.

Chirurgia- remediu pentru platfus?

Din păcate, nici aceasta metodă nu este una agreată deoarece necesită o intervenție specială care se adresează în  special afecțiunilor asociate și mai puțin platfusului.

Kinetoterapia-metodă eficientă de tratare a platfusului.

Există remedii pentru tratarea în mod corect a platfusului, fără ca să recurgem la metodele chirurgicale. Programele kinetoterapeutice, kinesiotaping și masajul terapeutic sunt tehnici de recuperare care ajută în tratarea acestui tip de afecțiune.

Kinetoterapia și platfusul

Kinetoterapia prin tehnici specifice de recuperare, are ca obiective în cazul  platfusului să tonifieze musculatura piciorului și să crească stabilitatea articulară. Astfel durerile se vor reduce treptat, postura greșită se va corecta și astfel putem recurge la următoarea etapă-cea a reeducării mersului.

Pentru a beneficia de toate aceste proceduri, este necesar un tratament personalizat pe care îl puteți obține în cadrul unei clinici specializate în astfel de tratatamente.

Benzile kinesiotaping-remediu pentru platfus

Tehnica Kinesio Taping are în principal menirea de a trata mușchii încordați. Culoarea benzii va diferi în funcție de gradul de stress- astfel se vor folosi benzi albastre și negre pentru relaxarea mușchiilor iar benzile galbene sau roz sunt destinate relaxării acestora.

Odată banda plasată pe suprafața pielii, căldura generată de mișcare activează un anumit tip de masaj care reduce disconfortul. Astfel avem puterea de a ne vindeca singuri, doar cu un mic ajutor din partea kinetoterapeutului.

Masajul terapeutic-necesar pentru a trata platfusul

Masajul relaxant este benefic pentru a trata laba piciorului. Aceasta terapie în cazul platfusului este impetuos necesară, deoarece ameliorează durerile, stimulează circulația locală și redă tonusul muscular.

Oricare ar fi afecțiunile musculare, fie că vorbim de platfus, de tendinite sau de fasciita plantară, remediul îl veți găsi apelând la serviciile de kinetoterapie și la tehnicile de recuperare atât de necesare pentru a tonifia mușchii slăbiți și a corecta deficiențele apărute.

Evexiaapp este o aplicație de programări medicale care pune la dispoziția ta medici din mai multe domenii medicale, inclusiv kinetoterapeuti care te pot ajuta cu rezolvarea problemelor tale de sănătate.