Durerile de spate sunt frecvente și afectează atat calitatea vieții, cat și performanțele din viața de zi cu zi. Ele pot îmbrăca atât forma unor afecțiuni simple, însă pot semnala si afecțiuni mai complexe care va pot pune viața in pericol. De aceea, nu trebuie să stăm nepăsători, ci este indicat să ajungem la medic ori de câte ori durerea de spate nu se ameliorează, ba mai mult decât atât, se cronicizează.

 

Tipuri de dureri de spate

Durerile de spate sunt de mai multe feluri. În primul rând, luăm în calcul zona de manifestare, dar și durata acestora.

Astfel, în funcție de durata, acestea se clasifică în :

 • durerea subacută care are o perioadă de manifestare cuprinsă între 6 și 12 săptămâni
 • durerea acută care durează până la 12 săptămâni
 • si durerea cronică persistă mai mult de 12 săptămâni.

În funcție de locul de manifestare, durerile de spate pot fi:

 • dureri din zona cervicală (la nivelul gâtului sau cefei)
 • dureri din zona toracică (în partea de mijloc a spatelui)
 • dureri lombare (în zona inferioară a coloanei vertebrale, în partea de jos a spatelui), dar și cu apariție în zona coccisului (aflat la ultimul segment al coloanei vertebrale).

 

Simptomele durerilor de spate

În funcție de zona afectata, durerile de spate sa manifestă diferit. Durerea în zona cervicală poate crea pacientului un mare disconfort, acesta putand sa ajunga chiar în imposibilitatea de a mișca capul dintr-o parte în cealaltă. Ori de câte ori face acest lucru simte durere, stare de amorțeală sau slăbiciune, acest lucru fiind determinat de afectarea nervilor spinali. Durerea de spate din zona cervicală este adesea însoțită si de amorțeli prezente la nivelul brațului, situatie in care este recomandat ca pacientul sa ajunga cat mai rapid la medic pentru o evaluare completa.

Pe langa durerea intensa si constanta, prezenta in majoritatea cazurilor, durerile de spate din zona toracelui pot fi insotite si de senzații de furnicături sau amorțeli. În cazurile mai grave, pot aparea si incontinența urinară, stare de slăbiciune, pacientul având senzația că nu poate sta în picioare. Orice durere toracica localizata posterior, in dreptul coastelor, trebuie investigata pentru a identifica cauza declansatoare, deoarece aceasta forma de durere poate ascunde anumite afectiuni severe.

Durerile din zona lombară apar adesea după trezire, orice schimbare de poziție putand amplifica senzatia de disconfort. Acest tip de durere este manifestata deseori impreuna cu amorteala in zona inghinala, slabiciune in picior, incontinență urinară, febră sau frisoane. Chiar daca pe parcursul zilei durerile par, uneori, sa piarda din intensitate, afectiunile nu trebuie ignorate, ci prezentate unui medic sau kinetoterapeut in vederea aplicarii unui tratament corespunzator.

Durerea din zona coccisului este manifestata din cauza sensibilitatii prezente in jurul portiunii osoase terminale a coloanei vertebrale, intre fese, deasupra anusului. Durerea are un caracter surd si intens, insa devine ascutita pe parcursul anumitor activitati, cum ar fi statul in sezut, ridicarea in picioare din pozitie sezand sau statul in picioare pentru o perioada indelungata de timp. Aceasta durere poate aparea si in timpul actului sexual sau in perioada menstruala, in cazul femeilor.

Poți face o programare online folosind aplicația evexiaapp.ro, aceasta fiind la doar un click distanta in selectarea terapeutilor ce te pot ajuta atât cu identificarea unui diagnostic corect cât și cu tratamente si proceduri pentru recuperare.

 

Cauzele durerilor de spate

Atunci când vorbim de durerile de spate, cauzele acestora pot fi multiple si pot porni de la o postură incorectă, la întinderi musculare, sau chiar mici accidente.

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate sunt:

 • luxațiile și entorsele
 • postura incorectă
 • osteoporoza
 • artrita reumatoidă
 • stenoză spinală
 • hernia de disc
 • migrenele
 • fibromialgi

Este bine să remarci modul de manifestare a durerilor de spate și să observi dacă mai există și alte simptome specifice care ar putea duce diagnosticul in alte zone, așa cum ar fi afecțiuni ale plămânilor, ale rinichilor, boli degenerative, menopauza.

 

Factorii de risc ai durerilor de spate

Dintre cei mai importanți factori de risc pentru durerile de spate amintim vârsta înaintată, posturile incorecte, fumatul, obezitatea, sarcina, moștenirea genetică, activitate fizică intensă, predispoziții spre artrite, ba chiar și cancer.

 

Tratamentul durerilor de spate

Ca orice tip de durere, nu este bine să o lași nesupravegheata. De aceea, este foarte important să observi toate simptomele, să comunici medicului ce anume simți și sa-i mentionezi daca exista afectiuni cu care ar putea fi asociate. Starea de slăbiciune de la nivelul picioarelor, amorțeala mâinilor, febra și frisoanele, incontinența urinară sunt simptome care te pot trimite de urgență la medic. De aceea, ia în calcul ceea ce simți și mai ales de când simți și realizează o programare ori de câte ori durerea devine subacută sau intensă și de nesuportat.

Tratamentul durerilor de spate este diferit, în funcție de ceea ce simți și de intensitatea durerii. Pornind de la administrarea de analgezice și până la aplicarea de comprese cu gheață pe zona dureroasă, masaj, fizioterapie și kinetoterapie sau intervenții chirurgicale –  toate acestea se aplică de la caz la caz. Cu ajutorul unei evaluari medicale complete vei găsi cele mai bune soluții, potrivite cazului tău.

 

Cu ajutorul evexiaapp.ro inregistrezi rapid o programare online in cadrul unui cabinet de kinetoterapie sau unei clinici medicale. De asemenea, evexiaapp.ro are grija sa nu uiti data programării prin trimiterea unui SMS de reamintire.