Ce este contractura musculară?

Din punct de vedere științific, termenul de contractură musculară este cunoscut și sub denumirea de hipertrofie musculară locală. Asta înseamnă că mușchiul a fost solicitat peste măsură și a fost privat de etapa de relaxare, atât de necesară.

Contractura musculară poate apărea la nivelul oricărui mușchi și este urmarea creșterii tonusului muscular și a tensiunii intramusculare.

Cum apare contractura musculară?

Tensiunea intramusculară menținută timp îndelungat exercită asupra vaselor capilare o presiune foarte mare. Astfel mușchiul nu este bine oxigenat și se acumulează cantități importante de dioxid de carbon care provoacă durere.

Contractura musculară este diferită de crampele musculare prin faptul că durerile se prelungesc și durează mult mai mut decât în cazul unei crampe când durerile sunt intense dar de scurtă durată.

Cele mai predispuse grupe de mușchi  sunt cele de la nivelul coapsei, gambei, mușchii spatelui și a gâtului.

De ce apar contracturile musculare?

Cauzele apariției contracturilor musculare sunt diverse. De la poziții vicioase adoptate în timp, la un efort fizic fără o încălzire a mușchilor suficientă, ridicarea de greutăți sau transportul unor bagaje grele-sunt doar câteva cauze care pot avea ca urmare o contractură musculară.

Contracturile musculare pot avea și cauze de ordin medical

Acestea pot apărea ca reacții a organismului atunci când suntem suferinzi de afecțiuni precum lumbago, cervicalgii, etc.

Deseori organismul uman se confruntă cu mici dezechilibre cauzate de diverse carențe, cum ar fi carența de calciu, de fier sau de magneziu.

Stresul și contractura musculară

Un alt factor important care poate declanșa o contractură musculară este stresul. Sa constatat științific că în perioadele de stres nu folosim mușchii în mod natural, ci dimpotrivă suntem încordați si nervoși. Aceste stări explică consumul suplimentar de resurse pe care organismul tinde să le consume și orice carență cât de mică, apare inclusiv sub forma contracturilor musculare, deoarece grupele de mușchi sunt tensionate, ele nu se mai oxigenează în mod optim și de aici până la apariția contracturilor musculare nu mai e decât un pas.

Alte cauze specifice contracturii musculare sunt:

-Exercițiile fizice realizate fără îndrumarea unui instructor specializat, exerciții de forță care pun prea mare presiune asupra arțiculațiilor.

-O perioadă prea scurtă de încălzire sau mai rău lipsa acesteia și trecerea bruscă la exerciții fizice cu grad ridicat de dificultate.

-Adoptarea unei poziții incorecte a corpului și crearea unei obișnuințe care poate duce la suprasolicitarea unor mușchi.

-Trecerea de la cald la rece în mod brusc.

-Prezența unor infecții sau boli precum scleroza multiplă sau afecțiuni la nivelul oaselor și a mușchiilor

Ce simptome apar în cazul contracturilor musculare?

Mușchii și articulațiile sunt înțepenite iar țesuturile moi determină o serie de simptome specifice, ușor de recunoscut.

Durerea este primul semn care apare, alături de inflamații și de limitarea posibilității de mișcare.

Să nu privim totuși contracturile musculare întotdeauna ca pe o afecțiune. Fără alternanța contracție-relaxare, musculatura corpului nu și-ar putea îndeplini funcțiile de bază.

Atunci când vorbim de contractură musculară, vorbim de leziuni existente sau pe care le avem de ceva vreme și care din cauza unor evenimente, acestea devin persistente, dureroase.

Severitatea simtomelor depind de  amploarea contracției și de gradul de afectare a mușchiului.

Slăbiciunea musculară și dificultatea de a face mișcări ample sau de a face efort sunt alte câteva simptome resimțite în cadrul contracturii musculare.

Nebăgate în seamă, simptomele se pot agrava, dacă lăsăm pentru mult timp situația nerezolvată.

Prevenție înainte de tratament pentru contracturile musculare, câteva sfaturi

Prevenția este recomandată în acest caz înaintea unui tratament medicamentos.

Se pare că aceste contracturi musculare apar ca urmare a adoptării unor poziții incorecte, pe care le utilizăm în mod frecvent, deseori fără să ne dăm seama.

Așadat o strategie sănătoasă de  prevenție ar fi dezvățul de postura incorectă.

Acest lucru va necesita timp și ambiție, deoarece nu este ușor să îți corectezi postura.

O postură corectă înseamna spatele drept, fără tensiune la nivelul gâtului. Pauzele să fie un ritual în care să dăm posibilitatea mușchilor să se relaxeze -iată câteva sfaturi deosebit de utile pentru o prevenție eficientă.

Inainte de o activitate fizică intensă, nu uita de o încălzire a mușchilor temeinică, fără a sări etape. In cazul în care este frig, durata de încălzire a mușchiilor trebuie să fie mai lungă.

Recomandarea medicilor pentru a preveni contracturile musculare sunt trecerea progresivă de la exercitți ușoare la exerciții moderate, fără forțări și depășiri ale limitelor.

In cazul în care totuși apare o contractură musculară este important să o tratăm cu calm, fără a intra în panică. Ne ajută o compresă caldă și ulterior un masaj.

Tratamentul contracturilor musculare

Prima regulă în tratamentul contracturilor musculare este aplicarea compreselor calde(uscate) în apropierea locului afectat. Aceste comprese se pot menține timp de 15-20 de minute. Dacă în acest timp se pot face și mișcări ușoare (flexii) , rezultatul nu poate fi  decât unul pozitiv.

In cazul în care contractura se menține și simptomele nu dispar, este momentul să apelăm la un kinetoterapeut.

Recuperarea în acest caz poate fi de durată (15- 20 de zile) , dar asta nu înseamna că trebuie să renunțați la sport definitiv.

Cum ajută kinetoterapia în cazul contracturilor musculare?

Datorită multiplelor posibilități de care beneficiază această ramură, kinetoterapeutul va putea identifica inclusiv cauza contracturii musculare.

Tratamentul kinetoterapeutic cuprinde o serie de proceduri complexe cum ar fi electroterapia de joasă frecvență, băi cu lumină infraroșie, crioterapia la care se poate asocia cu succes masajul terapeutic pentru obținerea relaxării musculare, completat cu vibromasaj, strechingul muscular, elongațiile și bandajarea kinesiologică.

Fiecare procedură enumerată mai sus poate remedia cu succes contracturile musculare iar beneficiile acestor sedințe, nu vor întârzâia să apară.

Mai specific, în urma ședintelor de kinetoterapie vom obține:

-o ameliorare a problemelor musculare

-un tonus muscular bun

– reducerea anumitor deficiențe existente

-prevenirea anunitor procese inflamatorii

-induce starea de relaxare atât de necesară

-îmbunătățirea circulației sângelui.

Nu uita că sănătatea este prioritară și în plus poți beneficia de pachete speciale pentru ședintele de kinetoterapie sau de abonamente cu preț redus.

Evexiaapp este o aplicație de programări medicale care pune la dispoziția ta medici din mai multe domenii medicale, inclusiv kinetoterapeuti care te pot ajuta cu rezolvarea problemelor tale de sănătate.