Ce este scolioza?

Scolioza este o deformare permanentă a coloanei vertebrale, legată de răsucirea vertebrelor una față de cealaltă. O putem descrie  mai exact ca fiind o încurbare în  formă de *S* a coloanei vertebrale, însoțită de rotație vertebrală. Din păcate nu există scolioză fără rotație vertebrală, iar acest lucru poate fi observat de către medicul specialist la un control de rutină.

Cazurile frecvente sunt diagnosticate mai ales în copilărie și adolescență, dar pot apărea și la vârsta adultă. Această afecțiune este uneori consecința unei alte maladii sau malformatii.

Scolioza este o boala foarte des întâlnită în România, țara noastră fiind pe primele locuri în rândul țărilor europene din acest punct de vedere.

Ce este atitudine scoliotică?

Atitudinea scoliotică este postura  inadecvată a poziției corpului, altfel spus  „pacientul stă strâmb”, adică are o postură nefirească. Curbura este reversibilă în momentul echilibrării bazinului. Trebuie reținut faptul ca o atitudine scoliotică nu devine scolioză. De ajutor ne sunt exercițiile de kinetoterapie, reeducarea posturală și utilizarea unor proceduri neinvazive de îndreptare a spatelui.

Cauzele scoliozei. De ce apare scolioza?

Cauza exactă a scoliozei nu poate fi diagnosticată cu precizie, însă de-a lungul timpului medicii consideră că factorul ereditar și factorul endocrin joacă un rol important. S-a constatat că scolioza se moșteneste de la o generație la alta, pe fondul unor modificări hormonale.

Rareori, scolioza poate să apară din cauza unor afecțiuni precum:

-paralizii

-boli neurologice degenerative

-malformații congenitale

Cea mai des întâlnită formă de scolioză este scolioza idiopatică, adică cea care nu are o cauză specifică. Primele simptome apar de obicei în adolescență și este mai frecventă în rândul fetelor decât al băieților. Legătura dintre scolioza și pubertate este pusă pe seama modificărilor hormonale ce se declanșează în cazul domnișoarelor la vârsta de 9-14 ani.

Creșterea nivelului hormonilor favorizează slăbirea ligamentelor, a mușchilor și articulațiilor, inclusiv la nivelul coloanei vertebrale. Aceste schimbări care se petrec într-o perioadă scurtă, pot conduce la deformarea coloanei vertebrale în cazul fetelor cu o anumită predispoziție genetică.

Prevenția și tratamentul în cazul scoliozei

Corsetul de corectare și gimnastica medicală, reprezintă tratamentul inițial pentru scolioză. Scopul este acela de corectare şi rigidizare a coloanei vertebrale.

In cazul persoanelor tinere purtarea corsetului poate fi problemă,  deoarece acest lucru trebuie să devină o obișnuință.  Tinerii refuză vehement acest lucru, deoarece nu se incadreaza in tiparele *estetice* și astfel se pot confrunta cu temeri legate de neacceptarea în grupul de prieteni, stima de sine scăzută sau alte stări de teamă sau anxietate.

Intervenția chirurgicală  este o altă procedură, însă se recomandă curburilor coloanei cuprinse între 40 şi 50 de grade. Scopul acestei operații  este de a asigura pacientul că acea curbură nu se va agrava în timp.

Tratamentul scoliozei are ca scop:

-să limiteze pe cât posibil evoluția scoliozelor;

-să corecteze deviațiile coloanei vertebrale prin proceduri specifice agreate de medicul specialist și individualizate pentru fiecare pacient;

-să reducă tulburările funcționale și asimetriile secundare ale corpului;

-sa reducă gibozitatea costală (acea cocoașă), adică rotația corpurilor vertrebrale manifestată prin ieșirea în afară a coastelor, coloana fiind în parametrii normali dreaptă.

-să formeze cu timpul o postură corectă;

-să fortifice musculatura spatelui și a abdomenului.

Tratamentul scoliozei este individualizat și se realizează sub stricta îndrumare a specialistului. Kinetoterapia va fi de lungă durată și se întinde în general pe mai multe luni sau ani, dar rezultatele se vor vedea in timp.

Toate aceste tratamente sunt atent alese în funcție de particularitățile fiecărui pacient și se execută doar sub stricta supraveghere și îndrumare a unui specialist kinetoterapeut.

Diagnosticul scoliozei. Cum se stabilește un diagnostic precis?

Diagnosticul de scolioză se stabileşte pe baza examenului clinic şi neurologic, a istoricului medical familial şi personal al pacientului, dar şi cu ajutorul unor teste imagistice precum radiografie, CT sau RMN.

5 sfaturi utile pentru a preveni scolioza

Dacă suferi de scolioză, trebuie să ai mai mare grijă de corpul tău, de mișcările pe care le faci, în special cele care solicită coloana vertebrală. Astfel îți vei putea corecta postura corpului în timp ce-ți îndeplinești sarcinile zilnice.

Iată care sunt cele mai valoroase sfaturi recomandate de medicii specialiști cu privire la prevenția scoliozei:

1.Înoată.

Acesta este unul dintre cele mai bune sporturi pentru a preveni și trata scolioza. Înotul produce tracțiunea axială a întregii coloane vertebrale.

Ai mare grijă atunci când te implici în orice activitate fizică sau faci sport. Unele sporturi sunt contraindicate pentru acest tip de afecțiune fizică, mai ales cele care necesită efort prelungit.

2.Ești atent la mișcările pe care le faci.

Monitorizează-ți atent postura corporală în timp ce execuți activitățile de zi cu zi (de pildă, când stai jos, când ești la serviciu sau când vrei să apuci un obiect). Asta înseamnă că iei pauze scurte și te ridici de pe scaun, te plimbi puțin și îți *îndrepți* spatele.

3.Monitorizează-ți nivelul de stres și protejează-ți sănătatea.

Factori precum stresul pot agrava scolioza, așadar nu te suprasolicita cu termene strânse și proiecte care necesită timpi scurți de realizare.

4.Alege să faci mișcare în mod regulat.

Exercițiile de întindere și antrenamentele care au ca scop relaxarea mușchilor spatelui constituie opțiuni benefice pentru sănătate și pentru întreținerea mobilității coloanei vertebrale.

Evexiaapp este o aplicație de programări medicale care pune la dispoziția ta medici din mai multe domenii medicale, inclusiv kinetoterapeuti care te pot ajuta cu rezolvarea problemelor tale de sănătate.