Ce este Lumbago?

Mulți dintre noi am auzit de lumbago, dar nu știam că acest termen este similar cu dorsalgia sau mai popular spus cu durerea de spate, afecțiune pe care cu toții am experimentat-o cel puțin o dată ca urmare a șederii prelungite pe scaun.

Lumbago este o afecțiune a spatelui ce apare în urma unor mișcări greșite și astfel se creează acel blocaj pe care-l experimentează bolnavul. Astfel se poate ajunge în cazuri mai dificile chiar la imposibilitatea de a te mișca, iar acele crize cu dureri insuportabile de spate au un singur nume-lumbago.

Cum apare lumbago?

Această afecțiune a spatelui apare ca urmare a sedendarismului sau a unor microleziuni a discului vertebral, a problemelor legate de artrită sau a leziunii unor articulații sau mușchi.

Științific există explicații ample în acest sens.

Discul vertebral care are rol de a amortiza șocurile, devine mai fragil. Cu timpul rezistența acestuia slăbește, nucleul pulpos rupe inelul, irită ligamentul posterior prevăzut cu numeroase terminații nervoase sensibile la durere. De acolo pornesc și crizele violente care pot duce la imposibilitatea de a te mișca.

Ce simptome incipiente există în cazurile de lumbago?

Durerea puternică resimțită în partea posterioară ( în josul spatelui), cumulat cu poziția de aplecat înainte care denotă o contractură musculară puternică-acestea sunt primele semne în cazurile unei crize de lumbago.

Alte simptome adiacente pot fi limitarea mobilității cumulat cu senzația de înțepenire.

Cum descriu pacienții simptomele specifice în cazurile de lumbago?

Lumbago este în esență, un termen care acoperă o umbrelă de senzații dureroase care afectează zona inferioară a spatelui.

Cei care suferă de lumbago acuză diferite tipuri de dureri de spate și le descriu astfel:

-Ascuțite și acute

-Sâcâitoare și persistente

-Înțepătoare

-Arzătoare și de lungă durată

Factorii de risc în caz de lumbago

O statistică recentă ne arată că la nivel mondial, mai mult de 1/3 din pacienți, suferă de durere lombară joasă, persistentă sau moderată, aceasta având un impact considerabil asupra calității vieții.  Astfel un procent de peste 85 % din populația mondială, suferă de o criză de lumbago cel puțin o dată de-a lungul vieții.  Cu aceste date îngrijorătoare, este necesar să menționăm și factorii de risc care au ca simptomatologie durerile de spate puternice, precum lumbago.

Factori care țin de fiecare individ în parte:

-vârsta

-structura coloanei vertebrale

-afecțiuni care intervin pe parcursul vieții datorită posturii incorecte, sau a unor anomalii posturale

-greutatea datorită sarcinii

-factori de natură psihologică ( perioade de stres prelungit, anxietate, depresie).

-fumatul

Factori externi:

  • Loc de muncă care necesită forță fizică (ridicare de greutăți, săpat sau poziții care solicită coloana într-un mod continuu).
  • Loc de muncă care necesită ședere prelungită în poziție șezândă (secretariat sau munca pe PC).
  • Loc de muncă în fabrică sau în cadrul secțiilor unde există vibrații puternice.

 Cauzele apariției crizelor de lumbago

 

Pacienții acuză dureri puternice în urma unor mișcări pe care le-au făcut anterior. O răsucire nepotrivită, o ridicare a unor greutăți -toate acestea pot declanșa o criză puternică de lumbago.

Senzația de durere persistă, este puternică și apăsătoare iar starea pacientului se poate înrăutăți atunci când dorește să-și miște un picior sau să găsească anumite poziții mai confortabile care să atenueze durerea.

Este important să se știe ce anume a declanșat acel episod dureros, mai ales atunci când veți consulta medicul specialist.

Deseori ridicarea unui obiect greu sau alte activități solicitante pot declanșa aceste episoade de lumbago, extrem de neplăcute.

Dacă e să facem un scurt rezumat, iată care sunt principalele cauze care declanșează crizele de lumbago:

-activitatea fizică solicitantă făcută zi de zi,

-leziuni ale mușchilor netratate sau tratate în mod deficitar,

-fracturi,

-ridicarea unor obiecte grele, peste puterile noastre,

-mișcări bruște (răsuciri, supraîntinderi, flexie sau extensie fără încălzirea în prealabil a mușchilor),

-perioade lungi în poziții fixe ( la volan),

-saltea nepotrivită (veche) cu arcuri slăbite care ne obligă să dormim în poziții incomode,

-statul în picioare perioade îndelungate (activitatea de caserie sau lucrător comercial),

-adoptarea unei posturi greșite atunci când se utilizează computerul.

Tratament în caz de lumbago

Medicul vă va recomanda o serie de medicamente cu spectru antiinflamator, analgezic și miorelaxant pentru a combate durerea și a reduce inflamația.

Ulterior kinetoterapia, electroterapia, terapia cu laser și exercițiile de postură vă vor fi aliați de nădejde în procesul de recuperare după o criză lumbago.

Kinetoterapia-necesară în caz de lombago

Kinetoterapia are ca principal scop ameliorarea durerii, reducerea contracturii musculare în zona afectată și fortificarea mușchiilor.

După o analiză atentă a fișei pacientului, kinetoterapeutul va avea ca obiectiv tonifierea musculaturii din zona spatelui (mai precis musculatura lombo-abdomino-pelvină) și refacerea posturii prin exerciții specifice care *obligă* coloana să se readapteze treptat la efort.

Alte obiective de atins în cazurile specifice de lombago pot fi:

-menținerea mobilității coloanei vertebrale

-corectarea unor poziții greșite a corpului

-refacerea forței musculare și a tonusului

-redobândirea treptată a mobilității

Kinetoterapia sau fizioterapia sunt mai indicate în caz de lumbago?

Medicul specialist este cel care recomandă astfel de proceduri de tratament și de regulă este asistat de un specialist în recuperare.

Programul este stabilit de comun acord cu pacientul și prevede o serie de proceduri specifice fiecărui caz în parte. Evoluția pacientului este atent monitorizată pentru a se consemna în fișa de observație progresul făcut și starea fizică după fiecare ședință de tratament. Există situații când pacientul trebuie să facă o serie de exerciții acasă pentru a fortifica mușchii și a întări articulațiile.

Kinetoterapia și fizioterapia au misiuni asemănătoare, ele sunt două proceduri terapeutice complementare. Asta înseamnă că aceste proceduri se pot îmbina, atâta timp cât  există recomandări pentru astfel de terapii iar pacientul respectă programul prescris de specialiști.

In cazurile de lumbago adesea cele două proceduri sunt îmbinate, pentru a spori șansele de recuperare ale pacientului, atât timp cât starea de sănătate permite acest lucru.

Fizitoterapia este deosebit de eficientă în cazurile problemelor de sănătate musculară iar kinetoterapia vine în ajutor prin faptul că diminuează dificultățile de mișcare și astfel ne putem relua treptat activitatea.