Ce este hernia de disc?

Hernia de disc este o boală  frecvent întâlnită, cu localizare spre segmentele coloanei vertebrale. Această afecțiune medicală este specifică la nivelul discului intervertebral care se fragmentează și ajunge să pună presiune și să comprime rădăcinile nervoase.

Pe scurt, hernia de disc se referă la o problemă privind discurile care stau între oase (vertebre).

Un disc spinal are un centru moale asemeni unui jeleu (nucleu) încastrat într-un exterior mai dur. In timp, discul poate suferi modificări sau deteriorări, datorită deshidratării, efortului fizic intens sau chiar reduceri în dimensiune.

Hernia de disc se manifestă cel mai frecvent în regiunea inferioară a coloanei vertebrale, o zonă care este supusă zilnic unui stress pe care îl ignorăm deseori.

Cum apare hernia de disc?

Din punct de vedere medical, datorită faptului că acel conținut gelatinos (nucleul pulpos) se revarsă în afara inelului fibros, datorită lezării sau deteriorării discului intervertebral, apare hernia de disc ce se poate diagnostica la nivelul oricărui segment al coloanei vertebrale – cervical, toracic sau lombar. De foarte multe ori afecțiunea apare în segmentul inferior, adică cu preponderență în zona lombară.

Durerea la nivelul lombar are un caracter violent, continuu, care se accentuează la mișcări, la schimbarea poziției corpului, efort, tuse sau strănut.

Cauzele apariției herniei de disc

Cele mai frecvente cauze ale diagnosticării cu hernie de disc sunt reprezentate de:

-degradarea progresivă a discului și îmbătrânirea țesutului fibros. Astfel, medicul va constata o rigidizare a mișcărilor pacientului tocmai datorită pierderii de lichid care menține flexibilitatea discului;

-leziuni ale coloanei vertebrale care determină fisurarea stratului exterior al discului intervertebral;

– presiune mare exercitată la nivel lombar, adică pacientul face un efort muscular foarte intens într-un interval scurt de timp și fără a pregăti corpul în acest sens (fără încălzirea mușchilor).

-Mișcări incorecte de ridicare sau împingere, expuneri prelungite la vibrații, activități care se regăsesc frecvent la locul de muncă.

Apariția herniei de disc poate fi accelerată și de excesul ponderal care suprasolicită articulațiile intervertebrale în special cele de la nivel lombar.

Sedentarismul, activități care presupun  statul pe scaun timp îndelungat, anumite poziții care nu necesită mișcarea (șofatul), prezența în zona utilajelor care emit vibrații intense pot determina suprasolicitarea coloanei vertebrale și implicit apariția durerilor.

Simptomele herniei de disc

 

Manifestările herniei de disc sunt date de existența sau absența compresiunii nervoase dar și de mărimea și pozitia herniei. Astfel simptomele specifice sunt:

-Durere lombară care iradiază la nivel fesier, mai ales în hernia de disc lombară;

-Durere la nivelul membrului inferior datorată afectării nervului sciatic

-Sindromul cunoscut sub denumirea de  “coadă de cal” manifestat prin pierderea controlului sfincterian, care conduce la  incontinență urinară sau fecală, mai ales  când sunt afectați nervii coloanei vertebrale sacrate;

– Slăbiciune musculară la nivelul membrelor superioare accentuată în timpul mișcărilor, inclusiv când strănutăm sau tușim;

-Senzatii de amorțeală sau slăbiciune a mușchilor.

-Durere sau senzație de disconfort la nivelul coapsei;

Cât de des este diagnosticată hernia de disc?

Statisticile medicale ne arată că 7 din 10 adulți cu vârsta de peste 60 de ani, fără simptome specifice, la un examen RMN prezintă hernii de disc. Aceste hernii sunt prezente de mult timp dar nu au dat o simptomatologie, astfel că cele mai multe crize s-au tratat în mod obișnuit cu repaus și antiinflamatoare.

Diagnosticul herniei de disc

Acesta incepe cu prima etapă de întrebări în cadrul examinării clinice denumită și anamneza.

In această etapă medicul adună cât mai multe informații pe baza analizelor și a imagisticii medicale (RMN). Pacientului i se pune o serie de întrebări privind durata și evoluția simptomelor, dacă ele s-au accentuat sau diminuat în urma unui tratament prescris etc.

Examenul clinic urmărește etape precum mersul, felul în care se mișcă pacientul, mobilitatea acestuia.

 

Testul Lasegue, esențial în diagnosticarea herniei de disc

Testul Lasegue este cel mai des folosit pentru diagnosticarea unei hernii lombare de disc.

Pacientul stă întins pe pat, cu picioarele  așezate orizontal. Examinatorul ridică membrul inferior progresiv cu genunchiul extins. Dacă apare senzația de durere la nivelul coloanei vertebrale lombare, între 30-70 grade flexie a coapsei pe bazin, testul se consideră pozitiv, adică se confirmă hernia de disc.

Tratamentul herniei de disc

În funcţie de stadiul în care se descoperă hernia de disc, complexitatea simptomelor, indicaţiile terapeutice încep în prima fază cu tratamentul medicamentos, orientat spre antiinflamatoare și miorelaxante şi progresează în majoritatea cazurilor cu alte investigatii mai complexe în funcție de evoluția și starea pacientului.

Proceduri care ajută în cazul herniei de disc:

Elongațiile – acestea reprezintă un procedeu nechirurgical care presupune relaxarea pe un pat special care are ca scop îndreptarea coloanei vertebrale, cu scopul de a mări spațiul între vertebre și astfel să se producă rehidratarea și repoziționarea acestora într-un mod natural.

Elongațiile se efectuează sub control medical și numai după efectuarea RMN, iar programul combinat de kinetoterapie și fizioterapie dau rezultate eficiente pentru acest tip de afecțiune.

Evexiaapp este o aplicație de programări medicale care pune la dispoziția ta medici din mai multe domenii medicale, inclusiv kinetoterapeuti care te pot ajuta cu rezolvarea problemelor tale de sănătate.