Ce este kinesio taping-ul? Ce sunt benzile kinesiologice?

Kinesio taping-ul este o tehnică de bandajare cu ajutorul benzilor kinesiologice și are ca scop decongestionarea, ameliorarea durerilor care au cauze specifice : întinderi musculare, traumatisme și accidentări în urma unor competiții sportive, accidente la locul muncă ca urmare a ridicării unor greutăți sau poziții de lucru nepotrivite.

Banda kinesiologică este confecționată din bumbac, este elastică și se găsește în farmaciii într-o multitudine de dimensiuni și culori.

Ca un prim beneficiu pe care dorim să-l amintim de la bun început este acela că benzile kinesiologice sunt de mare ajutor persoanelor care au suferit recent traumatisme, lovituri sau leziuni ale aparatului musculo-scheletal, inclusiv accidente datorate loviturilor sau accidentărilor din timpul unor manifestări sportive.

O scurtă istorie a benzilor kinesiologice

Pentru a afla istoria acestor aliați ai mușchilor, ne întoarcem în timp în Japonia anilor 1980.

Doctorul Kenzo Kase este inventatorul acestor benzi kinesiologice și cel care a inventat metoda kinetoterapeutică ce oferă o șansă de recuperare mai mare a celor care suferă de diverse afecțiuni musculo-scheletale. Fost chiropractician, acupuncturist și specializat în moxibustie (o formă de acupunctură care utilizează materiale vegetale combustibile aplicate în diferite regiuni ale corpului), acesta a înțeles repede că terapia manuală (adică masajul și kinetoterapia) sunt extrem de eficiente pentru tratarea anumitor afecțiuni, însă efectele erau de scurtă durată.
Pentru a veni în ajutorul pacienților săi, doctorul și-a dat seama că trebuie să existe o metodă care să fie folosită între ședintele de fizioterapie pentru a maximiza rezultatele întâlnirilor.

In acest sens plasturii obișnuiti nu aduceau un mare beneficiu sportivilor.

Atunci a dezvoltat o serie de tehnici „de bandajare” care să susțină și să stabilizeze mușchii și articulațiile cu ajutorul unor benzi elastice care se lipesc pe piele asemeni leucoplastului, dar care prin acțiunea lor facilitează vindecarea și astfel organismul este nevoit să găsească resurse pentru a grăbi procesul de recuperare. Terapia cu benzi kinesiologice trebuie să decurgă în mod natural.

Ce sunt de fapt benzile kinesiologice?

Banda kinesiologică este o fâșie de bumbac  de diferite dimensiuni, care are pe interior prevăzut un adeziv puternic care se mulează pe piele și astfel poate fi utilizată cu succes pentru a susține mușchii și articulațiile.

Pot folosi și eu banda kinesiologică, acasă?

Desigur. Aceste benzi au o mare utilitate și pot fi folosite cu succes acasă. Să nu uităm însă că există și o serie de tehnici de *bandajare* pe care le folosesc fiziokinetoterapeuții pentru a maximiza rezultatele benzilor kinesiologice.

Cum utilizăm banda kinesiologică?

Banda kinesiologică trebuie aplicată mai întâi cu ajutorul unui specialist (fiziokinetoterapeut), după o consultație de specialitate în prealabil.

Utilizarea necorespunzătoare a benzii kinesiologice nu aduce niciun fel de beneficii.

Așa cum am menționat și anterior, banda kinesiologică este de ajutor atunci când aceasta este utilizată în mod corect, având ca etape anterioare o examinare fizică detailată care va indica de altfel și tehnica de bandajare, nivelul de strângere a benzii kinesiologice, precum și mărimea și poziționarea acesteia.

Există o multitudine de tehnici de aplicare a benzilor kinesiologice, iar aceste proceduri  sunt  aplicate în funcție de afecțiunile pe care pacientul le are.

Scopul benzilor kinesiologice este să atenueze durerea și inflamația, să prevină accidentele și să grăbească procesul de vindecare.

Cum simțim banza kinesiologică atunci când este aplicată pe corp?

Explicația vine de la o serie de specialiști în terapia sportivă care ne explică îndeaproape ce se întâmplă de fapt la nivelul corpului.

Știm că pielea are receptori senzoriali dezvoltați mai ales pentru a percepe senzația de cald, rece, durere, și presiune. La nivelul creierului ajung semnale și astfel corpul a învățat să simtă anumite lucruri. Aceste semnale pot fi percepute diferit de către creier, prin modul în care sunt transmise. Astfel reacția organismului va fi diferită și aici se vor simți cu adevărat beneficiile benzilor kinesiologice.

Terapeuții sportivi care au aplicat banda kinesiologică pentru a ridica pielea de pe suprafața mușchilor tensionați, au observat că atunci când zona nu este supusă solicitării unor forțe, receptorii de durere dau un semnal nou creierului, de reducere a durerii și de „ușurare” a presiunii în zona afectată, ceea ce are ca urmare scăderea tensiunii acumulate în acel punct. Durerea se reduce simțitor iar pacientul se simte mai bine încă de la prima aplicare a benzilor kinesiologice.

Beneficiile benzilor kinesiologice explicate pe înțelesul tuturor.

Benzile kinesiologice au o gamă largă de utilizări și beneficii. Unul din beneficiile benzilor kinesiologice este durata de utilizare. Acestea pot fi lăsate o vreme pe zona afectată, fără a fi necesar schimbul acestora în mod curent (zilnic). Diminuarea durerii se va simți încă de la primele aplicări, pentru că rolul benzilor kinesiologice este să grăbească procesul de vindecare dobândit în urma unui traumatism, a unor leziuni sau a unor afecțiuni inflamatoare.

Durerea este resimțită mai suportabilă, cu ajutorul benzilor kinesiologice, datorită susținerii mușchilor

Pentru că oferă susținere, datorită elasticității sale, banda kinesiologică are proprietatea de elasticitate, adică se va adapta natural mișcărilor corpului, fără a se dezlipi.

Pentru că rolul de susținere este important, mai ales dacă ai mușchii slăbiți, banda kinesiologică îți oferă stabilitate și implicit un confort care te ajută să te miști în voie, chiar dacă te confrunți cu o serie de probleme musculare.

Banda kinesiologică-un ajutor nesperat pentru umflături și spasme musculare

Prin efectul de ridicare a pielii, permite sistemului limfatic și venos o mai bună circulație și implicit o scurtare a duratei de vindecare, deoarece țesuturile se oxigenează și astfel se remediază întreg procesul inflamator.

Stimularea circulației este un alt element care ne aduc în prim plan beneficiile benzilor kinesiologice. Astfel la nivel celular se îmbunătățește starea celulelor și procesul de alimentare cu substanțe nutritive. Implicit mușchii afectați vor primi hrană adecvată și îsi vor reveni mai rapid. In plus nu vei mai avea spasme musculare dureroase sau crampe.

Vânătăi sau edem? Benzile kinesiologice ne vin în ajutor.

Chiar dacă zona e tumefiată sau vânătă există tehnici de bandajare care dau rezultate fabuloase. In scurt timp vânătăile vor dispărea tocmai datorită *efectului de lifting* pe care îl au aceste bandaje.

Beneficiile utilizării benzilor kinesiologice sunt multe. Iar aici am menționat doar câteva dintre cele mai importante utilizări care ne fac viața mai ușoară: în caz de accidentări sau alte întâmplări neprevăzute care au ca efect o slăbire a mușchilor sau articulațiilor.

Benzile  kinesiologice sunt ușor de aplicat, inclusiv pacienții pot învăța ușor de la fiziokinetoterapeuți să le folosească. Iar faptul că acestea pot fi utilizate pe o perioadă mai lungă de timp, nu poate decât să ne bucure că există așa un leac eficient pentru a reduce din durere și a grăbi vindecarea.

Tehnica Kinesio taping este foarte adaptabilă. Astfel multe terapii pot fi combinate îmbinând procedurile cu aplicarea benzilor kinesiologice, pentru un plus de eficiență în vindecarea pacienților.